Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.
Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen.

  • Porselein of zirkonium
    Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.
  • Metaal en porselein
    De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.
  • Metaal
    Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.

De kosten voor een kroon kunnen verschillen door eventuele voorbehandelingen (vulling, gegoten opbouw of wortelkanaalbehandeling) en aan het materiaal dat gekozen wordt. Een kroon, met plastische opbouw, 1 foto en 1 verdoving kost al snel € 340,- exclusief materiaal- en techniekkosten. Vraag je tandarts daarom altijd naar de behandelopties en de kostenbegroting. Bekijk hier een voorbeeldrekening.
Een kroon zit niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen of dat je tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts.

Vulling
Facing
Trekken tand of kies