Wanneer heb je een flapoperatie nodig?
Een flap-operatie kan noodzakelijk zijn bij hardnekkige gevallen van parodontitis. In de meeste gevallen kan parodontitis genezen door de combinatie van goede mondhygiëne en uitgebreide tandvleesbehandeling. Het kan voorkomen dat erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet voldoende reageren op de behandeling. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het nodig om een flap-operatie uit voeren.
Behandeling
Bij een flap-operatie wordt onder plaatselijke verdoving, het tandvlees losgemaakt en opzijgeschoven. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen zijn dan goed zichtbaar en bereikbaar. De tandarts kan daardoor de tandplak en het tandsteen die na de gebitsreiniging zijn achtergebleven, goed verwijderen. Waar nodig wordt ook de (vaak grillige) rand van het aangetaste kaakbot bijgewerkt.
Eén tot twee weken na de flap-operatie worden de hechtingen en het wondverband verwijderd. Een week later is de wond meestal genezen. Doordat na de flap-operatie geen tandplak en tandsteen meer op de tanden en kiezen zit, verdwijnt de ontsteking en hecht het gezonde tandvlees zich aan de tanden en kiezen.
Kosten
De kosten van een flap-operatie kunnen behoorlijk oplopen. Vraag je behandelaar altijd vóór de behandeling een kostenbegroting. De codes voor een flapoperatie zijn T70, T71 en T72. Een flapoperatie zit niet in de basisverzekering. Vergoeding van (een deel) van de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.
Risico’s
Zowel na de uitgebreide tandvleesbehandeling als na een flapoperatie kan het tandvlees wat terugtrekken. De tanden en kiezen lijken daardoor ‘langer’ en kunnen (tijdelijk) wat gevoeliger worden voor warmte, koude of het uitvoeren van mondhygiëne behandelingen. De gevoeligheid van de tandhalzen is door uw tandarts of mondhygiënist te verminderen door deze in te smeren met een lak.
Alternatieven
Trekken tand of kies.